di. jun 25th, 2024

Kunst is een onderwerp waar iedereen een unieke smaak in heeft. Veel mensen houden ervan om kunst te creëren, terwijl anderen het liever alleen in bezit hebben om van te kunnen genieten. Onder kunst vallen allerlei soorten creaties, waaronder schilderijen, tekeningen, beelden, theater en zelfs geschreven werken. Deze zijn stuk voor stuk auteursrechtelijk beschermd. De algemene regel is, dat het auteursrecht tot na 70 jaar na de dood van de originele kunstenaar geldt. Na deze 70 jaar vervalt het recht en kan men het werk exploiteren zonder dat hier een straf op staat. 

Het is geen geheim dat klassieke schilderijen van bekende kunstenaars ontzettend duur zijn in de aanschaf. Daarnaast is de kans dat het desbetreffende schilderij daadwerkelijk door de originele kunstenaar is gemaakt, buitengewoon klein. Wanneer de auteursrechtelijke bescherming van een werk wegvalt, kan een reproductie schilderij van degelijke kwaliteit in dit geval goed van pas komen. 

Originele werken gerealiseerd 

Reproductie schilderijen zijn nagemaakte versies van originele kunstwerken, met als doel een kopie te maken die het origineel zo correct mogelijk weergeeft. Sommige reproducties kunnen worden herkend aan een aantal aspecten, waaronder een zwak contrast en fletse kleuren. Andere nagemaakte werken zijn daarentegen zodanig goed gedaan, dat de verschillen met het origineel amper merkbaar zijn.

Voor het gemak wordt een groot aantal reproducties mechanisch gemaakt, door middel van fotografie. Tegenwoordig is dat heel eenvoudig te realiseren. Vroeger, toen de fotografie niet bestond of niet gemakkelijk toe te passen was, werden replica’s met de hand geschilderd. Een andere manier om een reproductiewerk te maken, is bijvoorbeeld door het maken van een reliëfdruk. 

Klassieke kunst in huis

Er worden miljoenen betaald voor schilderijen die schijnbaar originele werken van een bekende kunstenaar zijn. De werken maken vaak indruk op mensen, waardoor de interesse om zelf zo’n schilderij in huis te hebben groeit. Het maken van reproductie schilderijen maakt het voor veel mensen mogelijk om een klassiek kunstwerk in huis te hebben zonder hier een fortuin voor te hoeven betalen. 

Werken van van Gogh, Da Vinci en Vermeer zijn tegenwoordig haast allemaal als replica te verkrijgen. Mede doordat deze werken niet meer van de oorspronkelijke kunstenaar te verkrijgen zijn, is dit een uitstekende oplossing voor kunstliefhebbers om klassieke kunstwerken tóch in huis te hebben. 

 

Door Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *