di. jun 25th, 2024
warmte

De wind krijgt een guur randje en de eerste sneeuwvlokken zijn al gevallen. Met temperaturen die zakken is het kachelseizoen echt aangebroken. Thuis wil je dat het behaaglijk warm is. Maar hoe doe je dat met stookkosten die torenhoog zijn? Hieronder een aantal tips.

Alternatieven manieren van verwarmen

Met stijgende gasprijzen zoeken we steeds meer naar alternatieven om een woning te verwarmen. Daarbij kun je denken aan een pelletkachel, een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Ook een inverter airco kan een optie zijn om op gasverbruik te minderen. Een energiezuinige airco met verwarming kan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn om een specifieke woon- of werkruimte te verwarmen.

Isoleren

Goede verwarming is belangrijk, maar optimaal genieten hiervan kan alleen als je woning ook gedegen geïsoleerd is. Als je de gewonnen warmte alsnog links en rechts verliest merk je dit in de verbruikskosten. En draag je misschien alsnog drie truien om warm te blijven. Het goed isoleren van je huis is daarom minstens zo belangrijk als uitzoeken van de juiste verwarming voor jouw woning.

Investeren in isolatie

Veel van de gewonnen warmte in je huis kan verloren gaan door het dak. Met dakisolatie kun je flink energie besparen. Ook het hebben van dubbel of driedubbel glas doet heel veel om jouw woning behaaglijk warm te houden. Kijk verder eens naar de mogelijkheid van spouwmuurisolatie. Hoewel isoleren om de nodige investeringen vraagt, profiteer je daarna jaar in jaar uit van een lagere energierekening.

Tochtstrips

Misschien ligt het isoleren van ramen, muren of het dak op het moment niet binnen je budget. Dan zijn er andere mogelijkheden om toch de warmte zoveel mogelijk vast te houden in je woning. Zorg er in ieder geval voor dat je kiertjes afsluit met tochtstrips en houd tussendeuren zoveel mogelijk gesloten.

Dikke gordijnen

Ook het hebben van dikke gordijnen kan verschil maken. Houd ze overdag lekker open zodat je van de zonnewarmte profiteert en sluit ze zodra het donker wordt. De gordijnen zorgen voor een laagje isolatie en weren een deel van de kou die van buiten naar binnen komt.

Radiatorfolie

Is je huis wat ouder dan bestaat de kans dat je gebruik maakt van radiatoren. Plak je hier radiatorfolie achter dan wordt de warmte weerkaatst. Zo voorkom je dat je de warmte verliest aan de achterkant. Zorg er verder voor dat je de radiator (of andere warmtebron) niet blokkeert door er bijvoorbeeld een bank voor te zetten.

Vloerkleed

Ook een vloerkleed is een isolerende aanwinst. Niet alleen maakt het je huis gezellig, het voorkomt warmteverlies door de vloer. Zo’n tapijtje voelt daarnaast natuurlijk heerlijk aan de voeten.

Door Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *