zo. sep 8th, 2024

Kunstgras is over de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit komt mede doordat het veel onderhoudsvriendelijker is dan echte graszoden en het heel het jaar door groen blijft, ongeacht de temperatuur en hoeveelheid zon. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten kunstgras, dus waar begin je nu met zoeken? In deze blog bespreken we alle belangrijke dingen die jij moet weten voordat je kunstgras aanschaft.

Waar wordt kunstgras van gemaakt?

Kunstgras is een kunstmatig alternatief voor echt gras. Deze kunstmatige grassoort wordt gemaakt van plastic vezels die vast worden gezet in een onderlaag van plastic of latex.

De onderlaag van het kunstgras bestaat meestal uit latex. Deze laag noem je ook wel de backing. Je kan over het algemeen kiezen uit twee soorten onderlagen: een enkele backing of een dubbele backing. Een dubbele backing is logischerwijs zwaarder dan een enkele backing, maar daardoor ook iets duurder. Dankzij een dubbele backing is de kans dat het kunstgras vervormt nihil. De plastic grasvezels worden vastgezet in de backing, dit wordt ook wel tuften genoemd.

De plastic grassprieten worden gemaakt van twee soorten vezels, namelijk korte en lange vezels. De lange vezels worden gemaakt van polyethyleen. Dit is een materiaal dat goed tegen warmte, kou en grote temperatuurverschillen kan. Hierdoor zullen deze grassprieten niet snel vervormen en blijft je grasmat dus mooi. De polyethyleen vezels kriebelen ook niet onder je voeten. De korte grassprieten zijn van een wat stugger materiaal gemaakt, namelijk polypropyleen.

Deze vezels zijn kort en stug, omdat ze op die manier de kunstgrasmat helpen zijn vorm te behouden. De combinatie van deze twee vezels zorgen voor een optimale veerkrachtigheid van het kunstgras. Hoe veerkrachtig het kunstgras is, hoe langer de levensduur zal zijn.

Verschillende soorten kunstgras

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten kunstgras. Van kunstgras dat op een laagpolig vloerkleed lijkt tot kunstgras dat juist erg lang is: de keuze is echt reuze. Elke soort kunstgras heeft ook zijn eigen eigenschappen. Zo is niet elke kunstgrassoort geschikt voor spelende kinderen, huisdieren of veel loopverkeer. Kunstgras in showtuin bekijken voordat je een keuze maakt? Ga dan eens langs bij verschillende showrooms en laat je adviseren door experts, bijvoorbeeld door de vakmensen van gardensense.nl. Een goed advies is belangrijk voor lang plezier van de investering in kunstgras.

Voor- en nadelen van kunstgras

Waar kunstgras voor de één alleen maar nadelen heeft, heeft het voor de ander juist alleen maar voordelen. Iedereen heeft een andere mening over kunstgras. Over het algemeen is kunstgras onderhoudsvriendelijker dan echt gras. Je hoeft het niet te maaien, sproeien of voeden. Het is wel belangrijk dat je het kunstgras bladvrij houdt. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat er onkruid door je kunstgras gaat groeien. Af en toe even een hark eroverheen is voldoende. Kunstgras is vaak wel duurder dan echte graszoden. Hierdoor kan het voor grote tuinen een flinke investering zijn.

Voor ieder wat wils

Er is in de wereld van kunstgras voor ieder wat wils. Van verschillende prijzen tot verschillende kleuren tot verschillende lengtes. Laat je adviseren door experts voordat je een stuk kunstgras aanschaft. Zo weet je zeker dat de kunstgrassoort die je hebt uitgekozen bij jou past!

Door Admin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *