• do. sep 16th, 2021

Elegant-wonen.nl

Blog met veel woon tips!

Recreatiewoning kopen – hoe zit het met de hypotheek?

DoorAdmin

sep 10, 2021

Een recreatiewoning kopen is voor velen een droom. Voordat die droom verwezenlijkt kan worden, is het belangrijk een aantal zaken te overwegen, waaronder de mogelijkheden betreft de hypotheek. Wij vertellen je daar graag meer over.

Recreatiewoning kopen – de hypotheekvoorwaarden

Je kunt enkel een tweede hypotheek krijgen als je huisje in Nederland staat. Het mag niet verplaatsbaar zijn, moet gemaakt zijn van steen en aansluiting van water en elektriciteit is verplicht. De grond moet tevens van jou zijn. Als je een vakantiewoning bouwen of kopen wilt op een gehuurde grond kom je dus niet in aanmerking. Tot slot moet je vakantiehuisje onderdeel zijn van het bestemmingsplan van de gemeente.

Recreatiewoning kopen – wat kun je lenen?

Je recreatiewoning kan niet volledig worden gefinancierd met een hypotheek. Vaak gaat het om een maximum van 70% van de waarde van je tweede woning. De rest van de kosten kun je dekken met spaargeld of een lening. Alvorens je hypotheekaanvraag wordt goedgekeurd, zal de bank controleren of je je tweede hypotheek wel kunt betalen en of je dan nog genoeg geld overhoudt voor je onderhoud. Hoe de tweede hypotheek berekend wordt door je bank kan vrij ingewikkeld zijn. Velen nemen dan ook een hypotheekadviseur in de arm.

Welke hypotheekvorm kies je?

Er zijn twee hypotheekvormen mogelijk voor je tweede woning: een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek. Qua rente zal er geen of weinig verschil zitten tussen de twee soorten, maar de maandlasten worden anders verdeeld. Bij de lineaire hypotheek zijn de maandlasten aan het begin hoger dan aan het eind. Bij een annuïteitenhypotheek is het omgekeerde het geval.

Verhuren? Let op de voorwaarden

Je woning verhuren is vaak wel mogelijk, maar er worden beperkingen gesteld aan het aantal dagen per jaar en de duur per verhuur. Als je je huis het hele jaar door wilt kunnen verhuren, moet je een beleggingshypotheek afsluiten in plaats van een hypotheek voor een tweede woning.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *