• za. sep 23rd, 2023

Elegant-wonen.nl

Blog met veel woon tips!

Recreatiewoning kopen – hoe zit het met de hypotheek?

DoorAdmin

sep 10, 2021

Een recreatiewoning kopen is voor velen een droom. Voordat die droom verwezenlijkt kan worden, is het belangrijk een aantal zaken te overwegen, waaronder de mogelijkheden betreft de hypotheek. Wij vertellen je daar graag meer over.

Recreatiewoning kopen – de hypotheekvoorwaarden

Je kunt enkel een tweede hypotheek krijgen als je huisje in Nederland staat. Het mag niet verplaatsbaar zijn, moet gemaakt zijn van steen en aansluiting van water en elektriciteit is verplicht. De grond moet tevens van jou zijn. Als je een vakantiewoning bouwen of kopen wilt op een gehuurde grond kom je dus niet in aanmerking. Tot slot moet je vakantiehuisje onderdeel zijn van het bestemmingsplan van de gemeente.

Recreatiewoning kopen – wat kun je lenen?

Je recreatiewoning kan niet volledig worden gefinancierd met een hypotheek. Vaak gaat het om een maximum van 70% van de waarde van je tweede woning. De rest van de kosten kun je dekken met spaargeld of een lening. Alvorens je hypotheekaanvraag wordt goedgekeurd, zal de bank controleren of je je tweede hypotheek wel kunt betalen en of je dan nog genoeg geld overhoudt voor je onderhoud. Hoe de tweede hypotheek berekend wordt door je bank kan vrij ingewikkeld zijn. Velen nemen dan ook een hypotheekadviseur in de arm.

Welke hypotheekvorm kies je?

Er zijn twee hypotheekvormen mogelijk voor je tweede woning: een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek. Qua rente zal er geen of weinig verschil zitten tussen de twee soorten, maar de maandlasten worden anders verdeeld. Bij de lineaire hypotheek zijn de maandlasten aan het begin hoger dan aan het eind. Bij een annuïteitenhypotheek is het omgekeerde het geval.

Verhuren? Let op de voorwaarden

Je woning verhuren is vaak wel mogelijk, maar er worden beperkingen gesteld aan het aantal dagen per jaar en de duur per verhuur. Als je je huis het hele jaar door wilt kunnen verhuren, moet je een beleggingshypotheek afsluiten in plaats van een hypotheek voor een tweede woning.

Door Admin

2 gedachten over “Recreatiewoning kopen – hoe zit het met de hypotheek?”
  1. Bedankt voor de interessante informatie over het kopen van een vakantiehuis. Wij overwegen om dit in de komende jaren te doen, als investering, en zijn op zoek naar hypotheek informatie. Het is goed om te weten dat de hypotheek meestal maximaal 70% van de waarde dekt.

  2. Bedankt voor het delen van dit interessante artikel over een hypotheek voor een recreatiewoning. Mijn vrouw en ik overwegen om te investeren in een tweede woning, als pensioenreserve voor later. Het is goed om te weten dat een hypotheek afsluiten ongeveer 70% van het benodigde bedrag kan dekken. We overwegen om een adviseur in te schakelen, zodat we zeker weten dat alles goed geregeld is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *