Kijk en vergelijk
Aangezien de aanschaf en installatie van zonnepanelen een aardige investering vergt, kiest men liever niet de eerste de beste. Daarnaast hebben zonnepanelen de afgelopen jaren weer een hoop ontwikkelingen doorgemaakt. Daarom hier meer informatie omtrent de verschillende soorten panelen en hun eigenschappen.
Niet zomaar een paneel
Niet ieder dak bedraagt dezelfde grootte, vandaar dat dit ook geldt voor de formaten van zonnepanelen. Meestal zijn deze beschikbaar in drie verschillende afmetingen. Het gemiddelde paneel is zo’n 1.65m bij 1.00m groot. De grote variant komt neer op 1.95m x 1.00m en de kleine op 1.50m x 1.00m. Afhankelijk van het soort paneel is er nog een kleiner formaat mogelijk. Zo zijn CIS panelen er bijvoorbeeld in een formaat van 1.25m x 1.00m.
Om het ideale formaat te bepalen, is het verstandig zowel de oppervlakte van het dak (in vierkante meters) als het jaarlijkse energieverbruik (in kilowatturen)te berekenen. Aan de hand van deze gegevens kan eveneens de meest geschikte soort zonnepaneel worden gekozen.
Zonnepanelen zijn er niet enkel en alleen in allerlei maten, maar ook in diverse soorten. Twee soorten panelen die al langere tijd op de markt zijn, zijn de poly- en mono kristallijnen zonnepanelen. Beiden worden gemaakt van silicium. Qua productie zit het verschil hem in de plaatsing van de kristallen. In het geval van de mono kristallijnen gebeurt dit zeer precies ten opzichte van elkaar, waardoor deze optimaal werkt en de meer energie zal opleveren.
Vandaar dat deze qua prijs ook net wat hoger uitkomt. De poly kristallijnen daarentegen kent een productieproces met een hoger tempo, waardoor de kristallen wat willekeuriger worden geplaatst. Vandaar dat het rendement van deze panelen een tikkeltje lager ligt.
Maar door de huidige technieken komt de kwaliteit van deze twee soorten panelen steeds dichter bij elkaar te liggen. Daarnaast is er nog wel een ander verschil tussen beiden waarneembaar. En dat is de look. Door velen wordt de poly kristallen variant als minder aantrekkelijk beschouwd, gezien de paarsblauwe tint en de mogelijke onderlinge kleurverschillen. De mono kristallijnen zonnepanelen zijn zwart en daarom wordt er vaker de voorkeur aan gegeven.
Trend: Het oog wil ook wat
Gezien de panelen een groot deel of het volledige dak bedekken, spelen de visuele eigenschappen steeds vaker een rol. De nieuwste zogenaamde Dunne film panelen zijn daarom erg in trek, hoewel er nog altijd minder mensen zijn die hier de keuze op laten vallen ten opzichte van de eerder genoemde kristallijnen soorten. Zowel de panelen zelf als hun frame zijn in het geval van Dunne film zwart uitgevoerd. Hierdoor oogt het geheel strak en modern.
Binnen de Dunne film panelen zijn eveneens twee soorten te onderscheiden; CIS en CIGS. Beide soorten staan erom bekend dat ze het optimale rendement uit het vermogen halen. Wel bedragen deze panelen een groter dakoppervlak, waardoor het rendement ten opzichte hiervan juist lager ligt. Daarnaast zijn Dunne film panelen beter voor het milieu door het productieproces en zijn ze buigzaam. Ook zijn deze licht gevoeliger voor temperatuur, maar juist minder voor de effecten van schaduwwerking.
CIS en CIGS panelen verschillen slechts op een aantal kleine punten van elkaar. CIGS bevat een giftig bestanddeel, terwijl dit aan CIS niet wordt toegevoegd. Ook bestaat er in het geval van CIGS panelen een kans dat deze geaard moeten worden. Maar voor het grootste verschil komt het toch aan op de look. In vergelijking met CIS kunnen de CIGS panelen wat dof ogen en onderlinge kleurverschillen vertonen.