di. jun 25th, 2024
cv ketel

Er zijn verschillende soorten ketels die gebruikt worden voor het verwarmen van water. De meest voorkomende types in Nederland zijn de gasgestookte cv-ketel en de elektrische cv-ketel. Zoals je weet is het belangrijk om de cv-ketel regelmatig te laten onderhouden door een erkende installateur. Maar wanneer moet dat precies?

Wanneer moet de cv-ketel worden onderhouden?

Een cv-ketel moet jaarlijks worden onderhouden, tenzij de fabrikant andere aanbevelingen heeft. Dit onderhoud moet worden uitgevoerd door een erkend installateur of servicebedrijf.  

Voorbeelden van problemen die tijdens het onderhoud aan het licht kunnen komen, zijn een verouderd of beschadigd rookkanaal, een traag werkende ventilator of een verstopping in het afvoerpijpje.

Hoe vaak is cv-ketel onderhoud nodig?

Een cv-ketel moet onderhouden worden om ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken. Hoe vaak een cv-ketel onderhoud nodig heeft, is afhankelijk van het type ketel. Sommige ketels moeten jaarlijks onderhouden worden, terwijl andere ketels slechts één keer in de vijf jaar onderhoud nodig hebben. Toch wordt het aangeraden om dit jaarlijks in te plannen.

Een cv-ketel onderhoud is niet alleen belangrijk voor de werking van de ketel, maar ook om het milieu te beschermen. Een onderhouden cv-ketel produceert minder CO2 dan een ketel die niet onderhouden wordt. Dit komt doordat een onderhouden ketel efficiënter werkt en minder energie nodig heeft om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren.

Wat is een onderhoudsabonnement voor cv-ketels?

Een onderhoudsabonnement voor cv-ketels is een overeenkomst tussen een huiseigenaar en een bedrijf dat gespecialiseerd is in het onderhoud van cv-ketels. In ruil voor een vast maandelijks bedrag, komt het onderhoudsbedrijf één of twee keer per jaar langs om de ketel te inspecteren, te schoonmaken en eventuele problemen op te lossen. Het vinden van een cv-installateur is zo gedaan, kijk bijvoorbeeld eens op Cor van Meer.

Wat gebeurt er als je je cv-ketel niet onderhoud?

Als je je cv-ketel niet onderhoud, dan loop je het risico dat de ketel verouderd en minder efficiënt wordt. Dit kan leiden tot hogere stookkosten. Ook kan er roet en vuil in de ketel achterblijven, wat ervoor kan zorgen dat de ketel minder goed werkt en eerder kapot gaat.

Door Admin

Eén gedachte over “Cv-ketel onderhoud: wanneer is dat nodig?”
  1. Ik wist niet dat een cv-ketel jaarlijks onderhouden moet worden om te zorgen dat de ketel goed blijft werken. Mijn man en ik hebben een huis gekocht. We hebben geen idee wanneer iemand voor het laatst naar de ketel gekeken heeft. We zullen een professional inschakelen die de ketel voor ons nakijken kan. Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *